måndag 29 juli 2013

Cambridge.

För ett par år sedan gick jag i samma klass som en tjej som ville gå ner i vikt. Hon hade hört talas om Cambridge-kuren och skulle nu prova på det. Hon skulle äta enbart soppor som skulle ge henne 450 kcal om dagen.

Det här med pulver alltså. Jag har och kommer alltid att vara skeptisk till olika former av pulverdieter. Jag tycker att hälsa handlar om så mycket mer än enbart kalorier och viktnedgång. Hälsa är ett brett spektrum som innefattar både fysisk och psykisk hälsa. Jag tycker att fokus ska ligga på att må bra i det stora hela.

Men det tyckte inte hon, riktigt. För henne var vikten det viktigaste. En snabb viktnedgång var det hon ville åt. Så hon drack de där Cambridge-sopporna dag ut och dag in i ett par veckor. Tills hon tillslut blev så trött i kroppen att hon kände sig svimfärdig hela dagarna och tillslut knappt kom upp ur sängen. Träna var definitivt inte ett alternativ längre.

Jag bara undrar hur man kan vilja stoppa i sin kropp en massa pulver och vatten istället för att äta sina kalorier i ren mat fylld med näring, vitaminer och antioxidanter. Idag har jag som sagt ätit enbart 470 kalorier. Och vad har jag fått i mig?

Kyckling, grönsaker, bär, yoghurt bland annat. Vitkål innehåller exempelvis c-vitamin, kalcium och järn. Kyckling innehåller protein. Broccoli som innehåller järn, kalium, sulforafan (som tros visas ha cancerhämmande effekt dessutom), blåbär med antioxidanter och askorbinsyra.

Vad man får i sig för vitaminer, mineraler och antioxidanter genom Cambridge-sopporna har jag inte den blekaste om. Men det blir så skevt i mitt huvud hur man kan välja pulver framför ren mat. Inte för att jag egentligen kritiserar andras val när det kommer till deras egen hälsa. Jag respekterar det, men jag förstår mig inte på det. Inte ett dugg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar